Kumppanin päihteidenkäyttö

Tyypillisimpiä ongelmallisen päihteidenkäytön vaikutuksia parisuhteessa ovat läheisyyden ja luottamuksen katoaminen, vastuun muuttuminen yksipuoleiseksi, pariskunnan eristäytyminen muista ihmisistä sekä taloudelliset ongelmat.

Kumppanin päihteiden käyttö aiheuttaa myös jatkuvia ristiriitaisia tunteita toista kohtaan ja päihteiden käyttö aihettaa usein riitaa. 

Päihteidenkäyttöongelmat johtavat parisuhteessa usein eroamiseen, mutta eroaminen voi olla kiintymyksen ja epätoivoisuuden vuoksi vaikeaa, vaikka se olisi ainoa vaihtoehto. Päätös suhteen lopettamisesta voi vakaasta päätöksestä huolimatta sattua..

Monet päihteitä ongelmallisesti käyttävien vanhempien kanssa kasvaneet eivät uskalla perustaa perheitä ja sitoutua parisuhteisiin. Sitoutumisen vaikeus johtuu usein lapsuudessa koetuista petetyistä lupauksista. 

Kumppaneiden erilaiset riippuvuudet saattavat pitää pariskuntia yhdessä. Toinen on sairastunut epäterveeseen ihmissidonnaisuuteen, toisella on suhde päihteisiin. Vaikka päihteitä käyttävä kumppani raitistuu, voi läheinen jatkaa päihteiden käyttöään entiseen tapaan. 

Läheinen kokee yleensä oman elämänsä hankalana, riippumatta siitä kuka perheessä tai läheisissä käyttää päihteitä.