Läheisen blogi: Rähjäinen ritari luulee tuulimyllyjä jättiläisiksi ryhtyessään taistelemaan niitä vastaan

Vuosia sitten päihteitä käyttävä läheiseni otti alkoholin kanssa lääkkeitä. Kun ambulanssi oli vienyt hänet sisätautien poliklinikalle, nuorehko mieslääkäri kysyi minulta, enkö ole ollenkaan huolissani tilanteesta. Hän epäili ymmärrystäni ja oli ärtynyt. Hän totesi, että "sitten ne yrittämisen jälkeen lähtevät täältä ja todella tekevät sen itsemurhan".

En ollut silmin nähden poissa tolaltani enkä ehkä vaikuttanut huolestuneelta. Jäin sanattomaksi hänen moittivan puheensa jälkeen. En voinut mitenkään kieltää hänen kertomaansa enkä voinut sanoa, ettei läheiseni tee sellaista. En voi tietää, mitä tapahtuu. "Kaikkea voi tapahtua kaikille..."

En olisi mitenkään saanut sanoiksi sisimpäni tunnetilaakaan. Siinä oli sekä turvaa että toivon varmuutta. Ei ollut tarvetta "hyppiä seinille". Ehkä inhimillisesti "jalat olivat setsuuria" ja "polvet löivät loukkua", näin jälkikäteen ajatellen. Turha kaunistella raadollista tilannetta.

Paljon aikaisemmin eräs aikalainen kuoli päihteisiin. Hyvin alkanut polku raitistumiseen katkesi. Tämä tosiasia piinasi jatkuvasti, sai samastumaan ja vertaamaan. Ei sitä vastaan kyennyt puolustautumaan. Miten olisi voinut?

Onko päihteiden käyttö pahenevaa ja lopulta kuolemaan johtavaa toimintaa? On, realiteetti. Ovatko toiset absoluuttisessa mielessä parempia tai arvokkaampia kuin toiset ja voivat siksi odottaa elämältä erityiskohtelua? Eivät ole, realiteetti. 

Edellä kerrotut vertailevat toteamukset nousivat silloin vuosia sitten vastaansanomattomina eteeni.

Kukaan ei tiennyt tuosta hitaalla liekillä poreilevasta ottelusta. Niinpä hyvä Jumala, joka kaiken näkee, antoi sanansa: "ÄLÄ katso oikealle, älä vasemmalle."

Jos ryhdyn taistelemaan järjellisiä tosiasioita vastaan samoin, järkiperäisin asein, olen ehdottoman taatusti hävinnyt jo ennen aloittamista. Todellista taistelua ei edes käydä tältä pohjalta.

 Mitä sitten?

"Turvaa Herraan koko sydämestäsi äläkä nojaudu omaan ymmärrykseesi."

Herra Jeesus on enemmän ja muuta kuin nippu tosiasioita. Hän sanoi itsestään: "Minä olen totuus!"

Hän on Herra, kaiken niin ajallisen kuin ikuisenkin hallitsija, kaiken yläpuolella.

"Avuksesi huuda minua hädän päivänä ja minä tahdon auttaa sinua".

 

Läheinen Kehä III yläpuoleta